Over ons

Astria Oboe Trio

Astria Oboe Trio ontstaat onder impuls van Yf Bourry in 2009. Eric Speller en Dimitri Mestdag worden kompanen van het eerste uur. Reeds vanaf het begin zoeken ze naar originele arrangementen en cross-overs met andere kunstvormen, zoals o.m. theater- en videokunst. Vaak wordt hierbij speciaal voor hen gecomponeerde eigentijdse muziek gebruikt. Ze stonden op internationale podia in Frankrijk, Bulgarije, Estland en China.

In 2020 evolueert Astria Oboe Trio naar een breder collectief en wordt Korneel Alsteens aan boord gehaald.

Yf Bourry, Dimitri Mestdag, Korneel Alsteens, Eric Speller

Korneel Alsteens

Korneel Alsteens behaalde een master hobo aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen o.l.v. Joris Van den Hauwe. Hij volgde verscheidene masterclasses, o.a. bij Eric Speller, Dimitri Mestdag, Dominik Wollenweber en François Leleux. Hij speelde in diverse jeugdorkesten, waaronder het Young Janáček Philharmonic en het European Youth Orchestra, waarmee hij door Europa reisde.
Sedert 2004 is hij eerste hoboïst in het Symfonieorkest Vlaanderen.
Ook op het vlak van kamermuziek is Korneel erg actief, o.m. in I Solisti, het Spectra ensemble en het Collectief.
Hij is eveneens leraar aan de academies van Overijse, Oud-Heverlee, Hamme en de kunsthumaniora’s van Brussel en Antwerpen.
Korneel bespeelt een hobo van Buffet Crampon.

Yf Bourry

Yf Bourry behaalde een hoger diploma hobo in de klas van Paul Dombrecht aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, een hoger diploma kamermuziek bij Louis Gillis aan Koninklijk Conservatorium te Antwerpen en het diploma uitvoerend musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij Thomas Indermühle en Emanuel Abbühl. Hij specialiseerde zich bij Jean-Christophe Gayot te Parijs (Radio France), die hem vervolmaakte tot hoboïst en pedagoog.
Hij was hobo solo van 1980 tot 2000 in het West-Vlaams Orkest, het Nieuw Vlaams Symfonie Orkest en het Symfonieorkest van Vlaanderen. Tussen 2000 en 2007 was hij hoboïst bij de Beethoven Akademie. Hij werkte freelance voor diverse orkesten en ensembles o.a. Brussels Chamber Orchestra en  I Fiamminghi en ging met deze orkesten op tournee door Europa, USA en Japan.
Nog steeds gepassioneerd door muziek blijft hij actief musiceren als hoboïst (o.a. Cascophil, European Philharmonia, Kamerorkest van Vlaanderen). Yf is ook een bezield kamermusicus bij het blaaskwintet Quintessens.

Hij is leraar hobo, hobo d’amore, Engelse hoorn en groepsmusiceren aan de academies te Menen, Kortrijk, Harelbeke en Kunsthumaniora te Gent. Gedrevenheid en perfectie zijn typerend voor zijn lessen.

Hij vormde reeds verschillende leerlingen tot finalist en laureaten in binnenlandse (Vlamo, Belfius) en buitenlandse wedstrijden. (Hobowedstrijd van de stad Luxemburg en Leopold Bellan wedstrijd te Parijs). Hij vormde ook meerdere leerlingen tot professionele hoboïsten.

Dimitri Mestdag

Dimitri Mestdag studeerde aan de muziekacademie van Harelbeke en aan de Kunsthumaniora Gent bij Yf Bourry. Hij behaalde masterdiploma’s hobo, Engelse hoorn en kamermuziek aan het conservatorium van Brussel bij Paul Dombrecht en Alex Van Beveren.
Na masterclasses bij Thomas Indermühle, David Walter, Alain Denis en Ingo Goritzki ging hij zich vervolmaken aan het Rotterdams Conservatorium bij Emanuel Abbühl.

Dimitri was laureaat van Belfius Classics in 1991 en in 1996 de allereerste Tenutolaureaat op Engelse hoorn.

Sinds september 1996 is hij solist Engelse hoorn van het Antwerp Symphony Orchestra.
Onder zijn bezielende impuls componeerden reeds vele componisten aan hem opgedragen werken voor zijn geliefde instrument. Onder hen Frits Celis, Erik Desimpelaere, Kalevi Aho, Robert Groslot en Geoffrey Gordon.

Dimitri leidt een bloeiende althobo-klas aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en geeft regelmatig masterclasses in binnen- en buitenland.

Hij is sinds 2010 artistiek directeur van Arbanassi Summer Music, een uniek kamermuziekfestival in Bulgarije, dat hij oprichtte met zijn echtgenote Julita Fasseva.
Dimitri bespeelt een Engelse hoorn van Buffet Crampon.

Eric Speller

De Franse hoboïst Eric Speller studeerde aan het Conservatoire National Supérieur de Musique van Lyon in de klas van Jean-Christophe Gayot en Guy Laroche, en behaalde in 1994 de eerste prijs hobo met lof en speciale vermelding van de jury.

Eric won in 1994 de internationale hobo-competitie UFAM in Parijs en werd vervolgens toegelaten tot de klas van Maurice Bourgue aan het Conservatorium van Genève waar hij in 1995 de Prix de Perfectionnement behaalde. Tussen 1995 en 1997 was hij co-solist bij het Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, en sinds 1997 is hij hobo-solo van het Antwerp Symphony Orchestra.
Eric is ook laureaat van de stichting Natexis Banques Populaires, was finalist en laureaat van de internationale hobowedstrijd in Praag (1996), en in 1997 derde prijswinnaar van de internationale hobowedstrijd van Tokio.

Hij treedt regelmatig op als solist en kamermusicus in Europa, Japan, China, Korea en Latijns-Amerika en maakte opnamen voor Klara, France Musiques, Arte en Mezzo.
Sinds 2011 is hij professor hobo aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Eric bracht zijn eerste solo-album uit in 1999, gewijd aan het oeuvre voor hobo van Robert Schumann. In de zomer van 2001 bracht hij een tweede cd uit met de complete werken voor hobo van Benjamin Britten. In 2003 nam hij het oeuvre voor hobo van Antal Dorati op samen met de solosonate voor hobo van Heinz Holliger. Zijn laatste album (2011) is gewijd aan de romantische muziek voor hobo en piano.
Eric Speller is ambassadeur voor Buffet Crampon.